מדבירים חאפרים והחוק החדש למניעת הדברה לא מקצועית

מדבירים חאפרים הם מכת מדינה. יש האומרים שיותר ממכת החרקים והמעופפים המטרידים את חיי כולנו. בימים האחרונים התקבל חוק אשר מחייבם לעבור הכשרה מקצועית

החוק נגד מדבירים חאפרים   |   מדבירים חאפרים   |   22.10.2020

שירותי הדברה הם דבר חשוב ומועיל; הם מסייעים להרחיק מביתנו מקקים, עכברים ושאר אורחים לא רצויים. לצורך כך הם עושים שימוש בחומרי הדברה אשר יכולים להיות מסוכנים מאוד בידיים הלא נכונות, בידי מי שלא הוסמך לכך. לצערנו הרב עד היום כל אחד יכל לעבוד בתחום ללא תהליך הכשרה מסודר. אך סדרת תקנות שהתקבלה אחרונה מבטיחה לשנות את המצב. במהלך אוקטובר 2020 אישרה הכנסת תקנות חדשות אשר מסדירות את הנושא.

למעשה התקנות משלימות חוק שהתקבל כבר לפני ארבע שנים, אשר ניסה להסדיר את הנושא אך עדיין הותיר פרצות, כיאה למדינת ישראל העובדת בשיטת חלם. על פי החוק הישן משנת 2016, עסק אשר עסק בהדברה נדרש לרישיון. אך בפועל לא היה שום פיקוח על עובדי העסק. המשמעות של זה היא שלבעל העסק היה רישיון הדברה, אך במקרים רבים אלו אשר בפועל ביצעו את העבודה בבית הלקוח לא עברו שום הכשרה בתחום ולא היה להם שום רישיון לעסוק בהדברה. רובנו אפילו לא ידענו שהאנשים אשר מגיעים לביתנו ועושים שימוש בחומרים מסוכנים, הם חסרי כל הסמכה בתחום.

על פי גל זגרון, ראש אגף מזיקים והדברה במשרד לאיכות הסביבה, מהיום כל מי שעוסק בהדברה חייב ברישיון, הוא לא יכול להסתפק ברישיון שיש למעסיק. לצערנו הרב לעתים המחוקק מתעורר ומתערב רק כאשר מתרחשת טרגדיה אשר מעלה את הבעיה למרכז תשומת הלב. אין שום ספק בכך שהמקרה המזעזע שהתרחש בבית משפחת גרוס וגרם למותם של שתי פעוטות היה הזרז העיקרי לקביעת התקנות החדשות.

מדבירים חאפרים - הכשרה ובחינות למדבירים

במקביל לקביעה שישנו צורך ברישיון לביצוע הדברה, נולד גם הצורך בהסדרת כל נושא ההכשרה והבחינות וזה נעשה במסגרת התקנות החדשות. הצעדים שננקטו יבטיחו רמה מקצועית גבוהה יותר ממנה ייהנו הצרכנים, ובעיקר יותר בטיחות והקפדה על נהלים. על פי התקנות החדשות לצורך קבלת רישיון מדביר מורשה יש לעבור תכנית הכשרה ובסופו בחינות. נכון לרגע זה התקנות לא נקבעו באופן סופי, אך הכוונה היא לפקח על הנושא ברמת הקורס. כלומר מוסד לימודים שירצה להציע תכנית הכשרה יידרש לאישור עבור כל קורס, זאת במקום רישיון כללי למוסד הלימודים.

היבט נוסף של התקנות הוא הדרישה להכשרה מעשית ולא רק תאורטית. הדבר נכון גם לגבי הבחינות, ישנה דרישה לבחינה תאורטית ובחינה מעשית בה ידרשו להפגין את יכולת תפעול הציוד. המשרד לאיכות הסביבה מצפה להכשרה מעשית בשטח אשר תכלול איתור סימנים של מזיקים, כמו למשל מכרסמים במערכת הביוב. רישיון ההדברה ניתן לתקופה של 5 שנים, וכאשר מגיע מועד החידוש יש להציג אישור השתתפות בשתי השתלמויות המוכרות על ידי המשרד לאיכות הסביבה וכוללות בחינת מעבר. מתן שירותי הדברה ללא רישיון, ללא רישיון מתאים לסוג ההדברה המבוצעת או כל הפרה של התקנות הוא עבירה פלילית אשר עלולה להביא להגשת כתב אישום, קנסות ואף שלילת רישיון.

מדבירים חאפרים או מדבירים מורשים

חשוב לציין שגם הלקוחות נדרשים לגלות אחריות מסוימת ולוודא שהמדביר שהגיע לביתם הוא אכן בעל רישיון אשר ניתן לו באופן אישי, כלומר רישיון הנושא את שמו ולא את שמו של המעסיק. החוק אמנם מחייב את המדביר להציג את הרישיון בפני דיירי הבית, אך על הלקוחות להיות ערניים ולבקש זאת במידה ולא הוצג בפניהם. למרות החוק עדייו קיים חשש שישנם מדבירים הפועלים ללא רישיון. למעשה אינכם צריכים לחכות שהמדביר יציג בפניכם את הרישיון, מראש אתם יכולים לבדוק זאת במרשם המדבירים באתר המשרד להגנת הסביבה.

ניתן לעשות זאת בקלות באמצעות הקלדת פרטיו האישיים של המדביר. לא רק שעליכם לוודא כי למדביר יש רישיון, יש לוודא גם שהרישיון מתאים לסוג ההדברה הנדרש. החוק מחלק את הרישיונות ל 3 רמות. הרמה הראשונה היא הדברה בדירות מגורים; הרמה השנייה היא הדברת מבנים ושטח פתוח והרמה השלישית היא הדברה באיוד. האחרונה נחשבת למסוכנת ביותר ולכן היא דורשת את הרישיון המחמיר ביותר.

הדברה באיוד היא זו אשר גרמה לאסון בבית משפלת גרוס. במרשם המדבירים של המשרד לאיכות הסביבה תוכלו לראות גם את סוג הרישיון שיש למדביר. נכון להיום יש בישראל כ 2000 מדבירים, רובם בעלי רישיון מהדרגה הראשונה (הדברה בדירות); קבלת רישיון בדרגה גבוהה יותר מחייב קורס שלם ובחינה, כך שיקבלו גם רענון של הידע הקדם וגם את הידע החדש. לכאורה זה נשמע טריוויאלי, אך בפועל עד היום לא התקיימו קורסים לרישיון ברמה ב‘ ו ג‘, המדבירים פשוט ניגשו לבחינה ללא קורס.

כללי הזהירות

 

  1. וודאו שלמדביר יש רישיון מטעם המשרד לאיכות הסביבה.
  2. וודאו שלא מוכנס לביתכם חומר הדברה מעבר לכמות המיועדת לשימוש במקום.
  3. אין לשהות בבית בעת ההדברה.
  4. לאחר 3 שעות יש להיכנס הביתה אך ורק על מנת לפתוח חלונות ולאפשר את אוורור הבית.
  5. ברוב המקרים ניתן לחזור הביתה כשעתיים לאחר האוורור, למעט אוכלוסיות בסיכון. יש להתייעץ עם המדביר.
  6. על המדביר למסור לכם דוח הדברה חתום הכולל את שם המדביר אשר ביצע את ההדברה, מספר רישיון, פרטי חומר ההדברה וריכוזו וסוג המזיק.